لبخند لثه ای چیست؟
لبخند لثه ای (نمایش بیش از حد لثه) زمانی اتفاق می افتد که مقدار زیادی از بافت لثه در هنگام لبخند زدن در بالای دندان های بالایی ظاهر شود. تشخیص این که یک نفر لبخند لثه ای دارد را می توان به صورت بصری تعیین کرد، اما گفته می شود که این شرایط زمانی رخ می دهد که بیش از 4 میلی متر از بافت لثه در معرض دید باشد.
اگر فکر می کنید لبخند لثه ای دارید، بهتر است قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه کدام نوع درمان مناسب تر است، با مراجعه به دندانپزشک و معاینه دقیق علت آن را پیدا کنید. چون درمان لبخند لثه ای کاملا وابسته به علت ایجاد آن است.
دلایل مختلفی وجود دارد که می تواند لبخند لثه ای ایجاد کند که به این موارد مربوط می شود:
- مشکلات دندان
- مشکلات لثه
- مشکلات لب
- مشکلات فک
مشکلات دندان
ممکن است دندان ها خیلی کوچک باشند که علت آن می تواند ژنتیکی باشد یا در نتیجه سایش دندان ها در طول زمان باشد. اگر دندانها به مرور زمان ساییده شوند، دندان ها سعی میکنند با رویش بیشتر، بایت (در هم جفت شدن) صحیح را حفظ کنند، که در نتیجه آن دندانها بهطور طبیعی به سمت پایینتر روییده باشند.
مشکل دیگر ممکن است در جایی رخ دهد که دندانهای بالایی نسبت به دندانهای پایین، بیشتر از آنچه که باید به سمت جلو بیرون بزنند. در این شرایط دندان های بالا و پایین به جای رسیدن به هم و تماس ملایم با یکدیگر، از کنار هم عبور می کنند و رویش بیش از حد پیدا می کنند.
با هر یک از این سناریوها، زمانی که دندان ها به سمت پایین حرکت می کنند، لثه ها نیز همراه با دندان ها به سمت پایین حرکت می کنند که باعث می شود دندان ها کوتاه تر و لثه ها بلندتر به نظر برسند.
مشکلات لثه
لثه ها در اثر تنفس دهانی، مصرف برخی داروها یا بهداشت نامناسب دندان می توانند بیش از حد روی دندان ها رشد کنند و در واقع فرد دچار افزایش حجم لثه یا gingival enlargement شود. این بدان معنی است که هنوز مقدار قابل توجهی از دندان در زیر لثه پنهان است.
مشکلات لب
لب هایپرموبایل یا بیش فعال زمانی ایجاد می شود که ماهیچه های اطراف لب (عضلات بالاکشنده لب) خیلی قوی هستند و در هنگام لبخند بافت لثه بیشتری نسبت به معمول نمایان شود. به طور معمول، لب از حالت استراحت خود تا رسیدن به حالت لبخند کامل 6 تا 8 میلی متر حرکت می کند، اما لب های بیش فعال، حرکتی فراتر از این دارد.
یکی دیگر از مشکلات لب این است که لب بسیار کوتاه است، حتی زمانی که اندازه فک و دندان استاندارد باشد، لثه بیش از حد نشان داده می شود.
مشکلات فک
شایعترین علت لبخند لثهای این است که فک بالا نسبت به اندازه صورت و بافت لب، بزرگتر باشد. بنابراین مقدار زیادی از بافت لثه در دو طرف دندانها قابل مشاهده است.
درمان لبخند لثه ای
پس از اینکه دندانپزشک علت لبخند لثه ای شما را مشخص کرد، می تواند به شما توصیه کند که کدام نوع درمان برای تصحیح میزان نمایش لثه مناسب است. ممکن است نمایش بیش از حد لثه در فردی چندعاملی باشد که طرح درمان را پیچیده تر میکند. این گزینه ها از نظر هزینه، پیچیدگی، موفقیت نتایج و خطرات احتمالی متفاوت خواهند بود.
درمان لبخند لثه ای می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درمان ارتودنسی
- ژنژیوکتومی یا لیفت لثه
- تمیز کردن حرفه ای دندان و جرمگیری
- جراحی فک
- جراحی لب
- تزریق شل کننده عضلانی
درمان از طریق ارتودنسی
اگر لبخند لثهای ناشی از مشکلات دندانی است که جلوتر ذکر شد باشد، جایی که دندانها بیش از حد بیرون زدهاند، میتوان از ارتودنسی برای بازگرداندن دندانها به موقعیت صحیح خود استفاده کرد. هنگامی که دندانها و لثهها به محل مناسب رسیدند، درمانهای زیبایی را میتوان برای بازیابی ساختار دندان اضافه کرد تا بایت همچنان بین دندانهای بالا و پایین مطابقت داشته باشد.
ژنژیوکتومی/لیفت لثه
اگر علت لبخند لثه ای رشد بیش از حد لثه ها باشد، جراحی لثه می تواند بهترین گزینه درمانی باشد. این روش درمانی نوعی جراحی پریودنتال است که به عنوان “لیفت لثه” نیز شناخته می شود. برداشتن لثه میتوانددر یک جلسه ملاقات با جراح لثه پریودنتیست شما و بدون نیاز به بیهوشی و صرفا با بی حسی موضعی روی صندلی دندانپزشکی انجام شود. لیفت لثه می تواند توسط تیغ جراحی یا لیزر انجام شود که معمولا بهتر است به روش جراحی انجام شود. لیفت لثه می تواند تقارن بیشتری در خط لثه ایجاد کند و در عین حال سطح بیشتری از دندان را نمایان کند تا ظاهر لبخند شما بهبود یابد.
تمیز کردن حرفه ای دندان و جرمگیری
لثه ها همچنین می توانند به دلیل بیماری لثه یا داروهای خاص متورم شوند. تورم را می توان با تمیز کردن حرفه ای دندان ها و سطوح ریشه درمان کرد. همچنین باید با پزشک خود مشورت کنید که آیا گزینه های دارویی جایگزینی وجود دارد که این عارضه جانبی را ایجاد نکند.
جراحی فک
در موارد خاصی که استخوان فک بیش از حد بزرگ است (معمولاً بیش از 7 میلی متر لثه در معرض دید قرار دارد)، یکی از روش ها کوتاه کردن استخوان فک بالا به نام جراحی ارتوگناتیک است که در یک کار تیمی توسط متخصص ارتودنسی و جراح فک و صورت انجام می شود. در جراحی ارتوگناتیگ به منظور اصلاح لبخند لثه ای، کل فک به سمت بالا حرکت میکند تا نمایش لثه کاهش یابد.
جراحی لب
یک لب بیش فعال یا هایپرموبایل را می توان با جراحی دائمی توسط متخصص به طور موفقیت آمیزی درمان کرد تا حرکت لب بالایی را محدود کند.
اگر لب خیلی کوتاه باشد، می توان یک عمل جراحی دیگر برای بلند کردن طول لب انجام داد. این کار پیچیده تر از محدود کردن لب با جراحی است. چون به هنگام ترمیم زخم بعلت ایجاد اسکار و ممانعت از حرکت لب به سمت پایین، افازایش طول لب خنثی می شود.
نحوه رفع لبخند لثه ای
ممکن است که شما به دلایل مختلفی از لبخند خود راضی نباشید. اغلب علت نارضایتی از لبخند مربوط به ظاهر دندان های شماست. وقتی دندان ها خیلی کوچک، خرد شده، کج یا بد رنگ باشند یا بین آنها فاصله وجود داشته باشد.
همچنین ممکن است شما به علتی بغیر از دندان ها، از ظاهر لبخندتان راضی نباشید. اگر احساس می کنید که هنگام لبخند زدن لثه هایتان بیش از حد دیده می شود، به احتمال زیاد دچار “لبخند لثه ای” یا “Gummy Smile” هستید.
لبخند لثه ای می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد و همچنین می تواند به روش های مختلفی به صورت موقتی یا دائمی درمان شود.
تزریق بوتاکس برای لبخند لثه ای
استفاده از بوتاکس یا شلکنندههای عضلانی (بوتاکس) برای درمان لبخند لثهای از آسان ترین روش ها هستند، زمانی که این مشکل به عضلات بیش فعال اطراف لبها مربوط میشود. هنگامی که بوتاکس تزریق می شود، به طور موقت عضله ای را که لب را بیش از حد بلند می کند فلج می کند و نتایج تقریباً 6 ماه باقی می ماند.
خب تا به اینجا متوجه شدیم که لبخند لثهای به وضعیتی اشاره دارد که در آن، هنگام لبخند زدن، بخش زیادی از لثههای فرد نمایان میشود. این وضعیت به دلایل مختلفی رخ میدهد، از جمله موقعیت غیرطبیعی دندانها، طول یا موقعیت لب بالا، رشد زیاد لثهها، یا وجود مشکلی در فک و استخوانهای دهان. افراد مبتلا به لبخند لثهای ممکن است از ظاهر لبخند خود ناراضی باشند و به دنبال راهحلی برای بهبود آن باشند. در این میان، متخصص دندانپزشک نقش بسیار مهمی در تشخیص علت دقیق و درمان مناسب دارد. اما در این میان اهمیت متخصص و جراحی لثه در درمان این عارضه چیست؟
اهمیت متخصص و جراح لثه در درمان لبخند لثهای
متخصص و جراح لثه، با دانش و تجربه خود میتواند بهترین روش درمانی را متناسب با وضعیت هر بیمار پیشنهاد دهد. از جمله روشهایی که متخصص و جراح لثه برای اصلاح لبخند لثهای به کار میگیرد، عبارتند از:
بررسی دقیق علت لبخند لثهای: دندانپزشک متخصص با استفاده از ابزارها و فناوری های پیشرفته، علت اصلی نمایان بودن بیش از حد لثهها را تشخیص میدهد. این بررسی دقیق به او کمک میکند تا بهترین روش درمانی را انتخاب کند.
درمان با جراحی لثه: در مواردی که لبخند لثهای به دلیل رشد بیش از حد لثهها باشد، دندانپزشک ممکن است جراحی لثه را پیشنهاد دهد. در این روش، بخش اضافی لثه برداشته میشود تا لبخند طبیعی تری ایجاد شود.
جراحی استخوان و فک: اگر علت لبخند لثهای، رشد غیرطبیعی استخوان فک باشد، جراح فک و صورت میتواند با انجام جراحی اصلاحی، وضعیت فک و استخوانها را تنظیم کند و به این ترتیب، نمای لثهها را کاهش دهد.
درمان ارتودنسی: در برخی موارد، مشکل نمایان بودن لثهها به دلیل نامرتبی یا موقعیت غیرطبیعی دندانهاست. در این حالت، ارتودنتیست با استفاده از ابزارهای ارتودنسی، دندانها را در موقعیت مناسبی قرار میدهد که لبخند بهبود یابد.
تزریق بوتاکس یا روشهای غیرجراحی: در مواردی که مشکل به دلیل بالا رفتن بیش از حد لب هنگام لبخند زدن باشد، دندانپزشک میتواند از روشهای غیرجراحی مانند تزریق بوتاکس استفاده کند. این روش به کنترل حرکت لب بالا کمک میکند و میتواند نمایان بودن لثهها را کاهش دهد.
دکتر کمانی متخصص جراحی لثه میباشند و افراد بسیاری را که از نمای لبخند خود به واسطه لبخند لثه ای رنج میبردند درمان نموده اند.
چرا مراجعه به متخصص دندانپزشک اهمیت دارد؟
درمان لبخند لثهای نیازمند تشخیص دقیق و اجرای صحیح روشهای درمانی است. متخصص دندانپزشک با تجربه و دانش خود میتواند از عوارض احتمالی جراحیها جلوگیری کند و بهترین نتیجه را برای بیمار به ارمغان بیاورد. انتخاب درمان مناسب نه تنها به زیبایی لبخند کمک میکند، بلکه به بهبود اعتماد به نفس فرد نیز میانجامد.
در نتیجه، اگر فردی از لبخند لثهای رنج میبرد، مراجعه به متخصص دندانپزشک اولین گام برای دستیابی به لبخندی زیبا و طبیعی خواهد بود. پ
دکتر مبینا کمانی متخصص ایمپلنت در اراک با استفاده از روش های نوین و استفاده از تجهیزات پیشرفته کاشت ایمپلنت و جراحی های وابسته به آن را به بهترین شکل ممکن ارایه میدهند. جهت تماس و تعیین وقت ملاقات میتوانید با شماره های درج شده در صفحه تماس با ما مراجعه نمایید.