برای جلوگیری از عوارض ناشی از بیماری پیشرفته ی لثه (پریودنتیت) و عوارضی مثل از دست دادن دندان و آسیب استخوان فک جراحی لثه انجام می دهند. همچنین ممکن است برای درمان تحلیل و فرسایش شدید لثه که می تواند صرفا ناشی از بیماری پریودنتیت نباشد مثلا ناشی از ضربه و آسیب یا مسواک زدن به شیوه ی غلط باشد، جراحی لثه انجام شود.
یکی دیگر از دلایل انجام جراحی لثه، از بین بردن بافت اضافی لثه برای بهبود لبخند لثه ای بیمار است.
اگر شما بیماری هستید که می خواهید جراحی لثه انجام دهید برای اطمینان خاطر و راحت تر بودن حین جراحی لازم است اطلاعاتی راجع به انواع مختلف جراحی لثه داشته باشید. در ادامه ی این مقاله این اطلاعات توسط دکتر مبینا کمانی متخصص جراحی لثه و ایمپلنت در اراک اختیار شما گذاشته می شود.
جراحی لثه چیست؟
جراحی لثه از طریق بی حسی موضعی توسط متخصص پریودنتولوژیست (جراح لثه) که یک متخصص در درمان بیماری های لثه است انجام می شود.
ممکن است در حین جراحی علاوه بر بی حسی موضعی، به بیماران آرام بخش (خوردنی یا تزریقی) داده شود تا در طول جراحی، کاملا آرام و راحت باشند. جراحی های لثه انواع و روش های مختلفی دارند و با توجه به وضعیت بیمار و شدت بیماری و اهداف زیبایی تعیین می شوند.
انواع جراحی لثه
- جراحی فلپ لثه ( مثل کاهش فضای ایجاد شده). جراح لثه برای پاکسازی عمیق و تخصصی برای اینکه بتواند باکتری ها را از بین ببرد لثه ها را از روی دندان جدا می کند بعد از پاکسازی بافت لثه را سر جای خودش در اطراف دندان برای محکم شدن بخیه می زند . در بعضی موارد تغییر شکل استخوان لازم است که به آن جراحی استخوان می گویند.
- بازسازی لثه. جراح لثه بعد از جا به جایی لثه ها به سمت بالا و از بین بردن باکتری های موجود برای تحریک رشد مجدد بافت لثه در اطراف دندان پیوند استخوان انجام می دهد. ممکن است در پیوند استخوان از مواد مصنوعی استخوان یا از استخوان فک، ران یا ساق پای بیمار یا یک جسد یا حیوان برای پیوند استفاده شود. امروزه از پروتئین های تحریک کننده ی بافت نیز برای افزایش رشد استخوان سالم استفاده می شود.
- افزایش طول تاج دندان. جراح لثه، برای بلندتر به نظر رسیدن دندان ها بافت اضافی لثه را بر می دارد.
- پیوند بافت نرم. جراح برای ترمیم لثه های فرسایش یافته بافت اهدا کننده یا قسمتی از بافت دهان خود بیمار را به لثه های تحلیل رفته پیوند می زند.
مواردی که مانع جراحی لثه در بیمار می شوند
ممکن است وضعیت و اختلالات مختلف پزشکی موجود در بیمار مانع از انجام عمل جراحی لثه شود. از جمله:
- اختلالات کنترل نشده مثل آنژین، دیابت، فشار خون بالا
- اختلالات خونریزی
- سابقه ی سکته ی قلبی یا مغزی در شش ماه گذشته
- انتظارات غیر معقول از نتیجه ی عملکرد جراحی یا زیبایی
همچنین برای بیماران باردار در ماه های آخر بارداری جراحی لثه انجام نمی شود.
عوارض احتمالی جراحی لثه
علاوه بر عوارض کلی جراحی شامل خونریزی و واکنش به بی حسی، عوارض خاص مربوط به جراحی لثه وجود دارد:
- عفونت در خون یا ناحیه ی جراحی شده
- درد زیاد، تورم یا کبودی
- حساسیت ریشه
- قفل شدن دهان (تریسموس)
- افزایش جابجایی دندان
- تغییر طعم
- ناموفق بودن پیوند
- تاخیر بهبود زخم
- شدت بیماری لثه
هدف از جراحی لثه
هدف اصلی جراحی لثه درمان بیماری پریودنتیت است در این بیماری بافت لثه های اطراف دندان ها دچار عفونت جدی می شوند.
بیماری پریودنتیت، باعث ایجاد فضاهایی در بافت لثه برای تشکیل باکتری ها درون لایه ی چسبناکی به نام پلاک می شود. با تجمع پلاک زیر خط لثه ممکن است بافت ها و استخوان های دهان آسیب ببینند و در صورت عدم درمان می تواند در نهایت منجر به از بین رفتن دندان شود.
پسروی و فرسایش لثه ها، بوی بد دهان به صورت مداوم، دندان های شل یا حساس و نامنظم شدن دندان ها از علائم بیماری لثه هستند.
جراحی لثه در مرحله ای ضروری می شود که علیرغم درمانهای پیش گیرانه (مثل پاکسازی پلاک و دهانشویه های آنتی بیوتیکی و قرص) باز هم عفونت لثه پیشرفت کند.
علائم خاصی که جراحی لثه را ضروری می کند:
- ایجاد شکاف های عمیق. اگر در اطراف ریشه ی دندان شکاف های عمیق به عمق پنج میلی متر بوجود بیاید جراحی پریودنتال (جراحی لثه) برای کاهش فضاهای پر از باکتری لازم می شود.
- ساختار نامنظم استخوانی. اگر خطوط استخوانی نامنظم مانع صاف شدن لثه شما شود، جراحی لثه برای کاهش فضا با تغییر شکل استخوان انجام می شود.
- پسروی شدید لثه. در صورتی که لثه ها تحلیل رفته باشند و ریشه ها قابل مشاهده شده باشند، جراحی پیوند بافت نرم انجام می شود.
پریودنتیست یا همان جراح لثه برای شروع جراحی نیاز دارد عمق شیار بین لثه ها و دندان ها را اندازه گیری کند و برای بررسی استخوان ها از اشعه ی ایکس استفاده می کند.
جراح لثه با توجه به شدت بیماری لثه، ممکن است یک روش جراحی خاص را توصیه کند.
البته باید بدانید که ممکن است جراحی لثه صرفا برای درمان کمبود لثه ناشی از بیماری پریودنتال نیست بلکه عوامل دیگری مثل ضربه ، ژنتیک ، مسواک زدن نادرست می تواند دلیل جراحی لثه باشد. همچنین احتمال دارد برای درمان دندان آسیب دیده یا شکسته شده در زیر خط لثه جراحی انجام شود.
اگر از داروهای خاصی استفاده می کنید یا بیماری زمینه ایی مثل دیابت دارید که می تواند موثر بر نتیجه ی جراحی لثه باشد باید در مراجعه ی اولیه ی خود با متخصص در میان بگذارید.
آماده سازی برای جراحی لثه
قبل از انجام جراحی لثه نیاز به اقداماتی برای آماده سازی دارید تا بعد از جراحی عوارض بدی را تجربه نکنید و در مدت کوتاه بهبودی خود را به دست آورید.جراح لثه در این مورد دستورالعمل هایی را ارائه می دهد.
محل انجام جراحی
جراحی شما در مرکز تخصصی جراحی لثه انجام می شود. دکتر مبینا کمانی در مرکز تخصصی ایمپلنت و جراحی لثه در اراک افراد بسیاری را که از ناراحتی لثه و مشکلات ناشی از آن رنج میبرند معالجه و درمان نموده اند.
پوشش مناسب و راحت
بهتر است در روز جراحی لباس راحت بپوشید. همچنین از عطر ، ادکلن ، اسپری بدن یا آرایش خودداری کنید و موهای صورت را کوتاه کنید.
غذا و نوشیدنی
یک تا دو ساعت قبل از عمل یک وعده ی غذایی سبک میل کنید و حتما بعد از آن مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. ممکن است جراح لثه به شما بگوید که حداقل تا 24 ساعت قبل از جراحی از مصرف الکل خودداری کنید.
داروها
ممکن است جراح از شما بخواهد که در صورت استفاده داروهای رقیق کننده ی خون مثل آسپرین قبل از جراحی را متوقف کنید یا از دوز پایین مصرف کنید و همچنین تمام داروهایی که مصرف می کنید با نسخه یا بدون نسخه، محصولات گیاهی، ویتامین ها همه را با پزشک خود در میان بگذارید. به بیمارانی که بیماری قلبی خاصی دارند یا سابقه ی بیماری های عفونتی وجود دارد، قبل از جراحی آنتی بیوتیک تجویز می شود.
داشتن همراه
اگر در حین جراحی از داروی آرامبخش استفاده کنید، باید برای برگشت به خانه همراه داشته باشید.
تغییرات سبک زندگی قبل از جراحی
بیست و چهار ساعت قبل از جراحی سیگار نکشید. سیگار کشیدن باعث می شود که روند بهبودی زخم و عفونت کاهش پیدا کند.
اقدامات قبل از جراحی
بعد از بررسی کامل بیمار را به اتاق عمل می برند و پرستار موارد حیاتی بیمار را ثبت می کند. رضایتنامه توسط بیمار امضا می شود. در صورت نیاز داروی آرامبخش به صورت تزریق یا خوراکی به بیمار داده می وشود. سپس جراح لثه دهان و دندان را قبل از شروع جراحی تمیز می کند و داروی بی حسی را به لثه تزریق می کند.
اقدامات در حین روند جراحی
روند جراحی بستگی به نوع جراحی لثه دارد. مثلا روند جراحی فلپ که حدود یک تا دو ساعت طول می کشد در زیر بررسی می کنیم:
- برش تیغ جراحی: بعد از بی حس شدن لثه ها، پریودنتیست توسط تیغ جراحی مخصوص در امتداد خط لثه یک برش U مانند ایجاد می کند.
- پاکسازی عمیق: برای پاکسازی عمیق لثه ها از روی دندان برداشته می شوند. باکتری هایی که در زیر لثه قرار دارند توسط یک وسیله ی پاکسازی اولتراسونیک از بین می روند.
- کار روی استخوان: اگر استخوان آسیب دیده باشد و نیاز به تغییر شکل داشته باشد توسط مته و ابزار خاص انجام می شود.
- پایان: لثه ها را در جای مناسب خود بخیه می زنند و برای جلوگیری از خونریزی با پانسمان می پوشانند.
اقدامات بعد از جراحی لثه
در پایان می توانید بعد از پرسیدن هرگونه سوال مطب را ترک کنید و به خانه بروید. معمولا جراح لثه برایتان داروهای ضد درد و آنتی بیوتیک تجویز می کند.
ممکن است در ساعت های اول بعد از جراحی دهانتان بی حس باشد و با از بین رفتن بی حسی موضعی کمی درد را احساس کنید. کمی خونریزی و تورم به مدت دو تا سه روز بعد از عمل طبیعی است.
دوران نقاهت جراحی لثه
بعد از اینکه جراحی لثه به پایان رسید، متخصص لثه دستوراتی را به شما می دهد که باید در خانه رعایت کنید تا یک هفته بعد از آن برای معاینه و پی گیری مراجعه کنید.
- مصرف داروهای مسکن طبق دستورالعمل برای کنترل هرگونه درد و ناراحتی.
- مصرف آنتی بیوتیک طبق تجویز برای پیشگیری از عفونت.
- انجام کمپرس کیسه ی یخ هر پانزده دقیقه یکبار در بیست و چهار ساعت اول بعد از جراحی.
- تا بیست و چهار ساعت بعد از جراحی باید دهانشویه و ضدعفونی کننده ی دهان استفاده کنید.
- دندان و زبان خود را خیلی ملایم مسواک بزنید و از برخورد مسواک با محل جراحی خودداری کنید.
- از فعالیت شدید و سیگار کشیدن خودداری کنید.
- تا زمان تمام شدن تمام داروهای مسکن تجویز شده، رانندگی نکنید.
- به مدت چند روز یا شاید بیشتر دستور غذایی به شما داده می شود، غذاهای نرم مثل ماست ، اسموتی ، بستنی و شیک پروتئین بخورید. هرچه زخم بهترشود می توانید غذاهای جامد و معمولی خود را مصرف کنید. ولی تا بهبودی کامل بهتر است که رعایت کنید و از غذاهای تند و سفت و اسیدی دوری کنید چون ممکن است باعث تحریک لثه شوند.
در چه صورتی باید با پزشک خود تماس بگیرید
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر با پریودنتیست خود تماس بگیرید:
- تب
- علائم عفونت در محل زخم (مثل داغ شدن، افزایش تورم یا قرمزی)
- خونریزی زیادی که متوقف نمی شود
- دردی که داروی مسکن تاثیری ندارد
پیگیری بعد از جراحی و مراقبت طولانی مدت
در ویزیت بعد از جراحی، پریودنتیست نتیجه و عوارض جراحی را بررسی می کند و در صورت جذبی نبودن بخیه ها آنها را می کشند.
بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از بروز مشکلات یا برگشت بیماری های دهان و دندان چه بعد از جراحی لثه یا هر نوع درمان دیگری باید رعایت شوند.
- مراجعه ی منظم برای چکاپ و معاینه توسط دندانپزشک یا متخصص لثه
- ترک عادت سیگار
- مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به صورت منظم و صحیح
- درمان کمبود ویتامین بدن مثل آهن، روی، یا ویتامین B12 ، C یا D یا درمان مشکلات زمینه ایی که ممکن است بر سلامت لثه تاثیر منفی داشته باشند مثل دیابت
درمان بعد از جراحی لثه
اگر جراحی لثه عوارضی داشته باشد مثل عفونت یا در صورت بازگشت بیماری لثه ممکن است به جراحی بعدی یا درمان از نوع دیگری نیاز باشد.
طبیعی است که قبل از هر نوع جراحی کمی استرس و اضطراب داشته باشید شما می توانید در مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه دکتر مبینا کمانی با اطمینان کامل در محیطی امن و آرام مشکلات ناشی از بیماری دهان و دندان خود را به آسانی حل کنید.
انواع جراحی لثه ارائه شده در مرکز تخصصی ایمپلنت و جراحی لثه اراک
- جراحی لیفت لثه به روش جراحی لثه لیزری و کلاسیک
- جراحی لثه برای درمان بیماری عفونت لثه و لق شدن دندان
- جراحی لثه Guided Tissue Regeneration با بازسازی استخوان اطراف دندان
- جراحی پیوند لثه برای حل بیماری عقب نشینی لثه
- جراحی Resective لثه برای کنترل عفونت و بازسازی لثه
- جراحی اصلاح بدرنگی لثه یا مشکل پیگمنتیشن لثه
- جراحی فرنکتومی یا فرنوتومی لثه
- جراحی لثه افزایش طول تاج کلینیکی دندان یا Crown lenthening
تمامی موارد فوق توسط بهترین متخصص جراحی لثه و ایمپلنت در اراک دکتر مبینا کمانی در محیطی آرام و دلنشین و روشهایی مدرن و منحصر به فرد انجام میگیرد.