مراحل بیماری لثه و درمان آن
زمانی که باکتری ها درون پلاک های تشکیل شده روی دندان ها جمع می شوند، می توانند باعث آلوده شدن بافت لثه ها شوند و مشکلات متعدد بهداشت دهان و دندان را همراه با التهاب مزمن ایجاد کنند. بیماری لثه به مرور زمان و در طی مراحل پیشرفت می کند و با پیشرفت آن آسیب های بیشتری وارد دهان و دندان می شود. تشخیص و درمان زود هنگام برای حفظ لبخند و حفظ سلامت کلی بدن فرد ضروری است. مرکز تخصصی ایمپلنت و جراحی لثه دکتر مبینا کمانی در این مطلب شما را با مراحل بیماری پریودنتال آشنا می کند تا بتوانید علائم آن را زودتر تشخیص دهید.
اولین مرحله بیماری لثه : التهاب لثه
التهاب لثه اولین مرحله ی بیماری پریودنتال است که همراه با خونریزی لثه می باشد. اگر هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان خون مشاهده کردید به احتمال زیاد دچار عفونت شده اید. علائم دیگر التهاب لثه ممکن است شامل بافت قرمز ، لثه ی متورم یا تحریک شده ، بوی بد دهان و ایجاد فضاهای عمیق در لثه باشد.
در این مرحله درمان به صورت جراحی انجام نمی شود و معمولاً شامل آنتی بیوتیک درمانی یا جرم گیری و درمان ریشه است در واقع یک تمیز کردن و پاکسازی عمیق و حرفه ای است.
مرحله دوم بیماری لثه : پریودنتیت
در صورت عدم درمان در مرحله ی اولیه ، عفونت به پریودنتیت تبدیل می شود. باکتری ها زیر خط لثه حرکت می کنند و به بافت لثه و استخوان نگهدارنده ی دندان آسیب می رسانند. بافت لثه از دندان ها جدا می شود و باعث ایجاد تغییر دندان و لثه ها می شود. درمان پریودنتیت ممکن است شامل جراحی فلپ باشد که به آن جراحی استخوان نیز گفته می شود.
در این جراحی بافت لثه ی آلوده برداشته می شود و استخوان از باکتری پاک شده و صاف می شود. برخی از پزشکان و جراحان لثه مانند دکتر مبینا کمانی در مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه در اراک این جراحی را به صورت لیزری انجام می دهند. روش جدید جراحی لثه با کمک لیزر (LANAP) بدون برش یا بخیه انجام می شود.
سومین مرحله بیماری لثه : پریودنتیت پیشرفته
مرحله نهایی این بیماری پریودنتیت پیشرفته است. تا زمانی که درمان انجام نشود ، این بیماری به صورت نامحدود ادامه خواهد داشت. تغییر دندان ها و پسروی و تحلیل لثه تا حدی پیشرفت می کند که دندان ها ، استخوان ها و بافت های لثه از بین می روند.
در این مرحله علاوه بر جراحی لثه ، ممکن است روش هایی برای ترمیم لبخند و دندان ها ضروری باشد ، مانند پیوند بافت لثه ، پیوند استخوان یا ایمپلنت دندان.
همانطور که گفتیم در بروز اولین نشانه های بیماری لثه که به صورت خونریزی و التهاب و قرمزی لثه است این موضوع خیلی دارای اهمیت است که برای متوقف شدن بیماری شروع به درمان کنید و سپس مراحل مختلف مورد نیاز برای بازگرداندن سلامت دهان و دندان را انجام دهید.
اگر فکر می کنید علائم بیماری لثه را در دهان خود مشاهده کرده اید ، بهتر است در اسرع وقت خود را به یک جراح لثه و متخصص نشان دهید.
نتیجه گیری :
بیماری لثه یک بیماری شایع است که می تواند باعث التهاب، خونریزی و حتی از دست دادن دندان شود. این بیماری ناشی از تجمع پلاک دندانی است که یک لایه چسبناک از باکتری ها است. پلاک دندانی می تواند به لثه ها آسیب برساند و باعث التهاب و قرمزی شود. اگر بیماری لثه درمان نشود، می تواند باعث تحلیل لثه شود که در نهایت می تواند منجر به از دست دادن دندان شود.
درمان بیماری لثه معمولاً شامل جرم گیری و تمیز کردن عمیق دندان ها توسط دندانپزشک یا متخصص پریودنتیست است. در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی لثه باشد.
دکتر مبینا کمانی، متخصص جراحی لثه و ایمپلنت، یکی از بهترین متخصصان در این زمینه در اراک هستند. ایشان با تجربه و دانش خود، می توانند به شما کمک کنند تا بیماری لثه خود را به طور موثر درمان کنید.
برخی از مزایای درمان بیماری لثه توسط دکتر کمانی اشاره می کنیم:
- تجربه و دانش بالا
- استفاده از روش های درمانی پیشرفته
- ارائه خدمات با کیفیت بالا
- رضایت بالای بیماران
در اینجا برخی از روش های درمانی بیماری لثه که دکتر کمانی انجام می دهند، آورده شده است:
- جرم گیری و تمیز کردن عمیق دندان ها
- جراحی لثه
- پیوند لثه
- ایمپلنت دندان
کیست لثه و دندان
یکی از شایع ترین بیماری لثه ، کیست لثه و دندان است. معمولا کیست دندان در ابتدای ریشه دندان پوسیده ایجاد میشود. کیست دندان به کیست دهان معروف است که به نامهای کیست پری آپیکال، کیست ادونتوژنیک یا کیستهای رادیکولار نیز شناخته میشوند.کیست دندان زمانی که دچار عفونت شده باشد موجب تورم و درد ناگهانی در دهان میشود که ممکن است به فک، لثه و صورت نیز گسترش یابد. در صورت عدم درمان کیست دندان، ممکن است عملکرد و بافت دندانها مختل شود.
هر زمان که متوجه وجود یک توده غیرعادی در دهان شدید یا هرگونه مشکل غیرعادی در دندان خود احساس کردید باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید چون درمان بیماری در مراحل اولیه می تواند از مشکلات و بیماری های جدی تر جلوگیری کند.
قبل از مراجعه به دندانپزشک سعی کنید به کیست و قسمت دردناک دندان خود دست نزنید چون ممکن است باعث آسیب دیدگی یا حتی عفونت های جدی در دهان شما شود.
با مراجعه به دندانپزشک به صورت مرتب و منظم در سال می توانید این نوع از مشکلات دندانی را در مراحل اولیه به راحتی درمان کنید. برای دریافت مشاوره تخصصی درخصوص تشخیص صحیح و درمان مؤثر برای کیست لثه و دندان می توانید به مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه دکتر مبینا کمانی مراجعه کنید.
دکتر مبینا کمانی متخصص ایمپلنت دندان و جراح لثه در مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و بهترین جراح لثه در اراک روشهای درمانی مناسب و مطمئنی را برای از بین بردن کیستهای دندان به شما پیشنهاد میدهد.
انواع کیست دندان
کیست کراتونیست: این نوع از کیست را نمیتوان به راحتی تشخیص داد و فقط از طریق آزمایش قابل تشخیص است. یک کیست تهاجمی و فریب دهنده است، ممکن است فکر کنید که کیست از بین رفته در حالی که کیست ممکن است در استخوان فک رشد کند.
کیست دنتی ژروس: این نوع از کیست معمولا در فولیکولهای دندان نزدیک یا در اطراف دندانی که هنوز رشد نکرده است ایجاد میشود و هیچگونه دردی ندارد. هرچه قدر کیست رشد کند دندان ها بیشتر جابجا می شوند.
کیست پری آپیکال: شایعترین نوع کیست دندانی است. زمانی که دندان دچار عفونت میشود، بافت پالپ دندان از بین میرود. ممکن است عفونت از سر دندان وارد شده و بافتهای اطراف آن را دچار عفونت کند.
کیست پری موردیال: یکی از انواع کیستهای دهان و دندان است که ممکن است به جای دندان رشد کند.
کیست مخاطی: یک برآمدگی بی رنگ یا مایل به آبی است که روی لب، کف یا کام دهان یا روی زبان ایجاد میشود. این کیستها در جویدن، صحبت کردن و بلع و در برخی موارد در تنفس اشکال ایجاد میکند. این کیستها خود به خود بهبود مییابند ولی ممکن است چندین سال در دهان باقی بمانند.
علائم کیست دندان و لثه
کیست لثه و دندان در بافت نرم به صورت یک توده کوچک بدون درد دیده میشود. ممکن است در زیر پوست یا قسمت داخلی لب پایینی، قسمت داخلی گونه یا لثه ایجاد شود و معمولاً تا زمانی که عفونتی نشوند دردی ندارند و قابل دیدن نیستند اما در عکسهایی که به وسیله اشعه ایکس گرفته میشود به شکل یک نقطه تاریک در استخوان دیده میشوند. زمانی که کیست رشد می کند با درد همراه است.
این کیستها ممکن است باعث تورم استخوان فک و جابجا شدن دندانها شوند. کیست دندان و لثه در صورت عدم درمان پیشرفت می کنند و در نهایت باعث بیماری در دهان می شوند.
نحوه ی تشخیص و درمان کیست
ممکن است دندانپزشک دستور انجام بیوپسی آسپیریت (نمونه برداری) را به شما بدهد. در این نوع از بیوپسی، مایع درون کیست به وسیله یک سوزن تخلیه میشود یا ممکن است نوع دیگری از نمونه برداری انجام شود که در آن قسمتی کوچکی از بافت کیست برداشته میشود و مایع و بافت آن در آزمایشگاه بررسی میشود. در نمونه برداری نوع کیست و سرطانی بودن یا نبودن آن مشخص می شود. بهتر است بدانید دلیلی برای ترسیدن وجود ندارد زیرا کیست های ایجاد شده در دهان را میتوان به راحتی و بدون درد برداشت.
بهترین روش برای مقابله با کیست های دهان و دندان رعایت بهداشت دهان و دندان است. مسواک زدن بعد از هر وعده ی غذایی و استفاده از نخ دندان باعث می شوند کیستها بدون ایجاد خطر خود به خود تخلیه شوند.
روش های درمانی کیست دندان و دهان:
تخلیه مایع درون کیستها. دندانپزشک از سوزنهای استریل شده برای تخلیه کیستها استفاده می کند. برای کیستهای دهان و دندانی که ممکن است عفونتی شوند، از روشهای دقیق تری برای از بین بردن کیست استفاده می کنند. در مورد تخلیه ی کیست خود می توانید با دندانپزشک صحبت کنید.
برداشتن کیست. کیست ها معمولا در ابتدای ریشه دندان به دلیل وجود مشکلات دندانی تشکیل می شوند. این کیستها ممکن است به آبسه تبدیل شده و باعث ایجاد عفونت در زیر دندان شوند. برداشتن یک کیست آپیکال معمولاً شامل برداشتن دندان روی آن نیز میشود. کیست لثه و ریشه دندان را میتوان به روشهای جراحی برداشت.
کیستهایی که به ریشه دندان ربطی ندارند را هم میتوان به روشهای جراحی برداشت. جراح دهان و دندان از طریق بی حسی موضعی این جراحی را انجام می دهد و در صورت وجود عفونت، آنتی بیوتیک تجویز می کند.
هنگام پیشرفت بیماری لثه، ممکن است لثه تحلیل برود. این امر باعث عقب رفتن لثه میشود و ریشه دندان در معرض قرار میگیرد. ما در مرکز تخصصی ایمپلنت دکتر کمانی پیوند لثه و پیوند بافت نرم را برای بهبود ظاهر لثه و محافظت از ریشه های دندان در برابر درد و حساسیت دندان ارائه می دهیم. در ادامه با علل پیوند لثه بیشتر آشنا خواهیم شد.
علل تحلیل لثه
وقتی که حاشیه بافت لثه که اطراف دندان هستند تحلیل، به عقب و یا از بین بروند باعث میشود دندان و ریشه دندان در معرض خطر قرار گیرند و فضایی بین دندان ها و خط لثه ایجاد شود، که این امر باعث می شود باکتری های مضر خیلی راحت در آن نواحی تجمع یابند که اگر درمان نشود، لثه آسیب می بیند و منجر به از دست دادن دندان می شود.
عواملی که ممکن است باعث تحلیل لثه شوند و در ادامه علل پیوند لثه هستند عبارتند از:
- بیماری لثه: عفونت لثه باعث از بین رفتن بافت لثه و استخوان فک می شود. بیماری لثه علت اصلی تحلیل رفتن لثه است.
- بهداشت ضعیف دهان و دندان :با رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، مسواک نزدن و استفاده نکردن از نخ دندان به طور منظم باعث می شود که پلاک به رسوب تبدیل شود و لثه تحلیل رود. همچنین، مسواک زدن اشتباه و بیش از حد می تواند مینای دندان را ازبین ببرد و لثه تحلیل رود.
- دندان قروچه یا فشردن دندان :هر دو این عادت ها باعث فشار زیادبه دندان میشود که باعث تحلیل لثه می شود.
- تغییرات هورمونی :بارداری و یائسگی دوموردی هستند که حساسیت لثه را بیشتر میکنند.
- گاز زدن های نادرست:هنگامی که دندان ها به درستی روی هم قرار نمیگرند، نیروی زیادی بر لثه وارد می شود که می تواند باعث تحلیل لثه شود.
چند نکته که نیاز است قبل از پیوند لثه بدانید
حساسیت دندان معمولا اولین نشانه تحلیل لثه است. وقتی لثه عقب می رود، ریشه های دندان در معرض قرار میگیرند و محافظت لازم در برابر جلوگیری از این حساسیت را ندارند و دندان شما را مستعد پوسیدگی وازبین بردن مینای دندان هنگام مسواک زد می کند.اگر فکر می کنید لثه های شما در حال عقب رفتن است حتما یک قرار ملاقات با جراح لثه بگذارید تا در مورد گزینه های درمان قبل اینکه بیماری لثه پیشرفت کند و به مرحله ی شدیدتر برسد صحبت کنید.
پیوند لثه چیست؟
انواع مختلفی از پیوند وجود دارد که در طول درمان در جراحی لثه مورد استفاده قرار گیرد. نوع پیوند لثه بسته به علل پیوند لثه و مشکل شما دارد. جراحی پیوند لثه حالت تهاجمی کمی دارد اما قسمت های درمان را با بی حسی موضعی بی حس میکنند. .بعد از بی حس شدن،جراح لثه یک شکافی را در لثه از طریق تکنیک معروف جراحی Chao Pinhole (PS) ایجاد میکند.
به واسطه این شکاف ایجاد شده بافت لثه را به قسمت های تحلیل رفته منتقل می کنند که این امر باعث میشود ریشه های در معرض خطر پوشانده شوند و بلافاصله سطوح ازآسیب مجدد محافظت می شوند. جراح لثه از قطعات نازک کلاژن بین دندانها و لثه ها استفاده می کند تا بافت لثه جدید را در حین بهبودی در جای خود نگه دارد.
تورم جزئی در طی روزهای اول پس از پیوند لثه ممکن است مشاهده شود و جای نگرانی نیست.
روند بهبود پیوند لثه
درد و ناراحتی بعد از جراحی پیوند لثه به سلامت دهان و دندان شما بستگی دارد. بعد از جراحی معمولا آنتی بیوتیک تجویز می شود و معمولا بهبودی سریع حاصل میشود. بیشتر بیماران در طی یک تا دو هفته بهبود می یابند و بیشترشان روز بعد از عمل به کار خود برمی گردند.
ممکن است بعد از پیوند لثه،دندان ها حساس شوند.می توانید از خمیردندان و دهان شویه ضد حساسیت استفاده کنید.رژیم قضایی مایع در روزهای اول بعد از جراحی برای سریعتر بهبود یافتن بسیار سود مند است.معمولا یک هفته بعد از عمل جراحی برای برسی روند بهبودی و برداشتن بخیه می توانید به جراح خود مراجعه کنید.
نتایج پیوند لثه
مرکز تخصصی ایمپلنت دکتر مبینا کمانی این افتخار را دارد به افرادی که ناراحتی تحلیل وعقب رفتگی لثه دارند را از طریق جراحی پیوند لثه توسط دکتر مبینا کمانی متخصص جراحی لثه و ایمپلنت کمک نماید تا لبخند خود را دوباره بازیابند.
اگر کیست دهان و دندان درمان نشود ممکن است رشد کرده و بزرگ تر شوند پس بهتر است هر چه زودتر اقدامات درمانی آنها انجام گیرد. برای از بین بردن احتمال بروز خطرات و عوارض ناشی از دهان و دندان می توانید با مراجعه به مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه در اراک با دکتر مبینا کمانی مشورت کنید. در این مرکز مناسب ترین راه درمانی بر طبق شرایط موجود برایتان تعیین و ارائه می شود تا بتوانید از مشکلات جدی تر جلوگیری کنید.
دکتر مبینا کمانی جراح لثه و متخصص ایمپلنت در اراک افراد بسیاری را که از ناراحتی لثه و بی دندانی رنج میبردند را درمان نموده است. دکتر مبینا کمانی با توجه به روش های پیشرفته و مدرن بدون درد و عوارض جانبی مشکلات مربوط به بی دندانی و بیماری لثه را درمان مینمایند.